arrow

Johannes Büttner

In zijn sculpturen, installaties en video’s gaat Johannes Büttner (Duitsland, 1985) in op maatschappelijke en sociale thema’s als energie, arbeid in het digitale tijdperk en macht. Daarbij werkt hij samen met mensen met uiteenlopende achtergronden: van hardcore technofans en bakkers tot mensen uit de ‘digitale arbeidersklasse’.

Tijdens Into Nature presenteert Büttner een serie sculpturen die draait om een complottheorie. De beelden zien er op het eerste gezicht uit als raadselachtige sci-fi objecten: slangen, elektriciteitskabels, klemmen, lampen en koperen buizen zijn vastgezet in half uitgelopen structuren van beton en aluminium. Een aantal van deze sculpturen geeft zachtjes licht. Ze ‘werken’ op batterijen gemaakt van aluminiumoxide kristallen. Doordat ze zich (in theorie) steeds opnieuw opladen, leveren deze accu’s oneindige energie.

De batterijen werden ontworpen door ‘free-energy engineers’, een community die zich verenigt op YouTube en internetfora. Zij geloven dat er al lang milieuvriendelijke, duurzame en gratis energiebronnen bestaan, maar dat die door grote bedrijven en regeringen uit eigenbelang worden verborgen. Als ware alchemisten produceren de ‘free-energy engineers’ generatoren, accu’s en perpetuum mobiles die onschadelijke en kosteloze energie leveren – maar kan dat eigenlijk wel? Büttner brengt verschillende van deze apparaten samen in het energielandschap van het Bargerveen, waar dit werk direct raakt aan de energiewinningsgeschiedenis van het gebied en actuele discussies rond oliewinning en windmolens.

Beeld: Johannes Büttner | Untitled (Free Energy) | 2018-2021