arrow

Buitenbioscoop

Kosten: 16,50 (entree, twee drankjes en hapje)

Aanvang: 20.30u (inloop vanaf 20.00 uur; tot 00.30u)

Locatie: Grasveld voor het Hunehuis, Hunebeddenweg 1, 7973 JA Darp

Parkeren: Begin Hunebeddenweg of langs de N353 (tegenover Theehuis ‘t Hunebed)

Programma vrijdag 24 augustus

Mastering Bambi (Broersen & Lukács, 2011, 13 min.)

Evenals David Claerbout in zijn film The Pure Necessity (te zien op de kunstroute) uitgaat van een Disneyfilm (Jungle Book), kiest ook het kunstenaarsduo Persijn Broersen en Margit Lukács een Disney film (Bambi) als basis voor hun werk. Maar waar Claerbout de dieren weer hun eigen natuurlijke gedrag teruggeeft, laten Broersen en Lukacs de dieren helemaal verdwijnen uit de natuur. Zonder deze lieflijke dieren en hun menselijke gedrag, blijft alleen de door Disney geconstrueerde natuur over: een gemankeerde wildernis die wij als kijker noodgedwongen met onze eigen verbeelding dienen in te vullen.

Night Time (Hans op de Beeck, 2015, 20 min.)

Night Time is als een mysterieuze droom waarin verhoudingen, perspectief en omgeving fictief zijn. Intieme close-ups versmelten tot panoramische beelden en omgekeerd. Elk beeld is een zorgvuldig gemaakte constructie. De film heeft een rustgevend ritme, maar er is ook een subtiele verwijzing naar de losbandigheid die kenmerkend is voor de nachtelijke uren. Klassieke en eigentijdse onderwerpen volgen elkaar op: rituelen, verfijnde kledingtradities, de onderwereld, de uit zijn voegen barstende postmoderne metropool, tatoeagecultuur, feesten, dood... In Night Time valt veel te ontdekken over de nacht en zijn verborgen leven.

Fitzcarraldo (Werner Herzog, 1982)

Aan het begin van de 20ste eeuw leeft Fitzcarraldo in een kleine stad in Peru. Als operaliefhebber en grote fan van de beroemde tenor Enrico Caruso droomt hij van een operagebouw in die stad. Hiervoor heeft hij veel geld nodig en de meest winstgevende industrie in Peru op dat moment is rubber. Omdat alle rubberkavels al weg zijn, blijft er voor hem alleen nog een ontoegankelijke kavel over. Toch koopt hij een stoomboot, zoekt een bemanning bij elkaar en vertrekt. Zijn uitgekiende plan bestaat erin om met hulp van de lokale Indianen zijn enorme boot over een kleine berg te slepen. Een scenario dat vraagt om problemen.